Електронний каталог – база даних та джерело інформації при збереженні культурної спадщини

“Проект збереження друкованої культурної спадщини” намагається ознайомити якомога більше коло зацікавлених людей з документами, які надходять в Україну. У цьому нам допомагає електронний каталог, який доступний для усіх.

Фахівці стверджують, що поняття «електронний каталог» (ЕК) прийшло до нас із США, де у професійній лексиці розрізняють поняття «картотека» та «каталог». Обов’язковою ознакою каталогу є шифр зберігання документа та відповідність конкретному фонду, місце знаходження документу, склад і зміст якого він розкриває. ЕК допомагає суспільству бути більш відкритим, оскільки доступність до інформації – одна з вимог сучасного суспільства.

Впродовж багатьох століть друковане слово перетворювалось у своєрідну «базу даних». І байдуже було у якій формі – книги, часописи чи інші носії. Не лише зміст, а все, що було пов’язане з конкретним примірником, є сьогодні цінною інформацією.

Між даними та інформацією існує настільки тісний зв’язок, що існування одного без іншого або не можливе, або просто втрачає сенс. Інформація виникає лише за наявності джерела, що містить дані, та одержувача. Будь-які дані є просто набором символів. Водночас, ці самі дані становлять основу інформації і лише після опрацювання певною системою дані можуть стати інформацією. Таким чином ЕК «Проекту збереження друкованої культурної спадщини» є своєрідним «інтелектуальним посередником» між людиною та інформацією.

Вносячи у каталог опис спадщини, яку зберегли попередні покоління для прийдешніх, – у чиїх руках, чи на чиїх полицях знаходився той чи інший документ, кому належало те чи інше видання, здійснюючи часткову ретроспективу приватних бібліотек – каталог «Проекту збереження друкованої культурної спадщини» дає можливість фіксувати інформацію та формувати своєрідну базу даних культурної спадщини.

Практика показала, що для таких цілей можна використовувати автоматизовані бібліотечні інформаційні системи (АБІС). Першочергово вони надають змогу каталогізувати, відстежувати рух фонду та робити доступною інформацію про нього. Розкриття даних про автора видання, дарчих написів, печаток та маргіналій – окремий напрямок Проекту.

Завдяки ЕК можна переглянути описи документів з приватної бібліотеки інженера, члена Товариства Інженерів Америки – Володимира Йосифа Яворського. Дослідникам історії, зокрема, становлення молодіжного українського руху в Америці, організації Спілки Української Молоді Америки, поповнити інформацію про Миколу Л. Фреїшин-Чировського – історика й економіста родом з Галичини, громадського діяча у США. Та про одного із основоположників СУМ в Америці, члена Організаційного Бюро СУМ, члена Крайової Управи СУМА впродовж 55 років Івана Кобасу.

Електронний каталог “Проекту збереження друкованої спадщини” є багатофункціональним. Інформація вводиться в нього один раз, а використовуватись може в різних цілях. З ним легко може працювати як людина з досвідом так і новачок, яким не байдуже збереження друкованої культурної спадщини.

19 Лютого 2019

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *