30 вересня – Всеукраїнський день бібліотек

Прийміть найщиріші вітання від команди Бібліотека «Проект збереження друкованої культурної спадщини» з нагоди Всеукраїнського дня бібліотек.

Сучасні технології надали змогу віднайти та навіть завантажити будь-яку книгу. Проте, впродовж багатьох століть людей супроводжує та неповторна й особлива, чарівна «книжкова» атмосфера, яка об’єднує однодумців. Місцями їх зустрічей та обміну думками залишаються Бібліотеки – сховища знань.

Двадцять років тому – З0 вересня 1998 року – Президент України підписав Указ, яким було затверджено Всеукраїнський день бібліотек.  У цей день із своїм професійним святом приймають вітання бібліотекарі. Їх недаремно називають найкращими порадниками та провідниками у світ знань, казок, подорожей, науки. Це фахівці яким відомі таємниці каталогів, класифікації книг, укладання довідників, покажчиків та збереження друкованої культурної спадщини.

Щоденно допомагаючи читачам орієнтуватись у світі друкованого слова в читальній залі бібліотекар неодмінно відчує приємність від наданої допомоги. Відповідно впорядкувавши видання на книжкових полицях – одержить насолоду від наведеного ладу та осмислення свого вкладу у збереження друкованого слова. Хто хоча один день пропрацював у книгосховищі ніколи його не сплутає із складом. Після укладання бодай десятка позицій для покажчика чи впорядкування декількох десятків позицій у каталожній скриньці, і неважливо це паперові картки чи записи у електронній базі даних – назавжди запам’ятає те неповторне відчуття бодай маленького але «відкриття» незнаного, незвіданого та невідомого.

Змінюються носії, засоби збереження та представлення документів які були видані у різних куточках світу та різними мовами, але незмінними для бібліотекарів залишається гасло: «будь-яка книжка, якщо її читають, уже виконує свою функцію».

Бібліотека – складний механізм, пов’язаний багатьма ланками спрямованими донести друковане слово користувачу. Помилковою є думка, що бібліотеки – це минуле століття. Рано чи пізно кожен з нас стає читачем бібліотеки – дитячої, студентської, наукової чи публічної або електронної. Кожен формує свою книгозбірню або домашню книжкову колекцію – відповідно до захоплень чи вподобань, але щоб Ваші книги носили горду назву «Бібліотека» ці видання повинні бути систематизовані, описані і упорядковані, тому бодай на деякий час багато людей задумуються: «стати бібліотекаром чи звернутись до фахівця».

Всеукраїнський день бібліотек – добра нагода дізнатись що з новинок з’явилось у фондах бібліотек, оскільки, читати не шкідливо, шкідливо не читати. А пізнаючи нові, і не завжди недавно видані видання, маєте змогу дізнаватись про збережену друковану культурну спадщину.

30 Вересня 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *