Друзі проекту – Ася Гумецька

На адресу Проекту збереження друкованої культурної спадщини надійшли видання, які були у родинній збірці Асі та Євгена Гумецьких.

Розпакування коробок, розбір літератури – знайомство з новими “Друзями проекту”. Проставлення штемпелів, наклеювання баркодів, внесення опису до каталогу, збір інформації про власників, чиї видання здійснили мандрівку через океан та успішно дістались України – будні проекту.

Акуратно складені переліки видань до кожного відправлення. Електронна пошта, адреса відправника, ім’я – Ася Гумецька. Починаємо «знайомитись» із колишніми власниками. У нагоді стають словники, енциклопедії, довідники та біографічні довідники, ну і звичайно інтернет ресурси.

Професор Ася Гумецька
Професор Ася Гумецька

Професор Ася Гумецька народилась в 1925 році у Харкові. Її батьками були Сергій Пилипенко – український письменник доби Розстріляного Відродження та Тетяна Кардиналовська – перекладачка, викладач російської та української мов у Гарвардському університеті. При народженні дівчинка одержала ім’я Еста, від перших літер імен батька та матері – «еС» (Сергій), «Та» (Тетяна). Асею стала згодом, на честь акушерки, яка допомогла їй з’явитись на світ – Асі Вартанівни Саркісової.

На дитячі роки випав арешт батька у 1933 році, згодом його смерть у застінках НКВД, далі – «донька ворога народу». Юність – Друга світова війна. Вивезення на примусові роботи до Австрії разом із матір’ю та сестрою Мірталою (майбутня художниця, поетеса, скульптор). Табори для біженців, Італія, Велика Британія. У двадцять три роки – Сполучені Штати Америки. Спочатку змушена була працювати на фабриці де виробляли м’ячі. Згодом коледж Альбертус Магнус по закінченні якого одержала ступінь бакалавра французької та англійської літератур. У тридцять років Ася Гумецька в Коледжі Радкліф при Гарвардському університеті здобула ступінь доктора славістики. Саме у цей час (1951-1956) на посаді професора Гарвардського університету та завідувачем філософським відділом Української Вільної Академії наук у Нью-Йорку був Дмитро Чижевський – енциклопедист, культуролог, дослідник української та слов’янської літератур. Д.І. Чижевський був другом родини Кардиналовських та наставником Асі.

Ася Кардиналовська (1952 р.)
Ася Кардиналовська (1952 р.)

Впродовж сорока п’яти років (1953-1998) Ася Гумецька викладала стилістику російської мови, читала курс поетики та історії російської драматургії в Мічеганському університеті. Тут на початку шістдесятих років ХХ століття започаткувала університетські курси української мови та української літератури. Згодом – професор кафедри славістики та очолювала школу українознавства.

На життєвому шляху, в багатогранній науковій та громадській діяльності А. Гумецька обіймала посади: заступника голови Світової наукової ради при Світовому конгресі українців, президента Українсько-американської асоціації університетських професорів, першого заступника президента Української вільної академії наук у США, директора філологічної секції НТШ і мовознавчої секції УВАН.

В 1953 році чоловіком Асі Кардиналовської став Євген Антоній Гумецький (1921-2013). Цей уродженець Старого Самбора на Львівщині заслуговує на окрему розповідь, яку Проект планує підготувати згодом. Ася та Євген Гумецькі виростили двох синів – Романа (Рік) та Ігора (Гарі), та мають шестеро онуків – Еріка, Шона, Олеся, Наталію, Микольця та Сашу-Розу.

Незабаром видання, що належали родині Гумецьких та надійшли в Україну, будуть відображені у каталозі “Проекту збереження друкованої культурної спадщини”.

У подальшому цю літературу буде передано до інституцій та книгозбірень, що її потребуватимуть та забезпечать збереження друкованої культурної спадщини. Видання, що були у родині, яка пережила репресії, переслідування, примусову працю. Українців, які пройшли шлях від переслідувань та життєвих обмежень до здобуття свободи творчості. Вже перше знайомство з літературою обіцяє немало цікавих несподіванок.

4 Березня 2019

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *