Автограф Володимира Васильовича Сікевича (1870-1952)

Поповнення у каталозі Проекту:

Сікевич В.В. Сторінки із Записної книжки : Том. 5  / В. Сікевич. – Едмонтон : Накладом автора, 1947. –  78 с.

У книзі автограф українського військового та політичного діяча, генерал-хорунжого армії Української Народної Республіки, генерал-поручника у еміграції та полковника генерального штабу й генерал-майора царської армії, посла УНР в Угорщині – Володимира Васильовича Сікевича.

В.Сікевич у своїх спогадах передає,  як очевидець та учасник, історію українських визвольних змагань: “Кінець травня, 1918 року. Дістаю наказ від генерала Натієва по наказу з Києва негайно передати охорону всього Донецького району, місцевій цивільній, залізнодорожній і німецькій владі, а самим спакуватися й виїхати потягом на нові призначені місця – змінити там німецькі частини й перебрати увесь округ під нашу військову охорону.

Чому й кому це прийшло в голову – не знаю, бо залишити міліонове майно вугільного району, це було безглуздя! Тількищо тепер з такими великими труднощами ми наладили там порядок і комунікацію по перевозу вугля у всі частини України, де його було так дуже потрібно, щоб дати можливість працювати заводам і фабрикам, потягам, кораблям та електровням й оттепр дати чужим загарбати наше майно. Ну, та це справа тих, які в той час стояли на чолі держави й не хотіли бачити, що роблять німці і підпольна робота москалів, які тишком-нишком, у злуці з німцями, вивозили наш вуголь за границі України.”

2 Квітня 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *