Фалеристика та збереження культурної спадщини

“Хапай за своє!” – полюбляє повторювати Петро Ярослав Пясецький – книголюб, який живе у США. У 2017 році з його ініціативи, при підтримці Міст Америка, Товариство охорони пам’яток розпочало Проект збереження друкованої культурної спадщини.

Завдяки П. Яр. Пясецькому багато людей з діаспорі вже надіслали свої улюблені видання до України. Кожне відправлення це своєрідне відкриття про приватні бібліотеки та збірки, які зберігались у родинах політичної еміграції.

Книги та значки, що надійшли від П. Яр. Пясецького

Чергове надходження від пана Петра принесло в Україну разом із літературою підбірку значків, які висвітлюють сторінки життя української діаспори. Зібрані за різних обставин всі ці відзнаки становлять джерельну базу для досліджень при допомозі такої допоміжної історичної дисципліни як фалеристика. Політичні акції, громадські ініціативи, скаутський рух та інші заходи у яких активну участь брали представники української громади в США – закарбовані на нагрудних відзнаках.

Сам П. Яр. Пясецький про зібрані ним та надіслані значки зазначає: “Через роки лише тримав. Сентиментальне значення та тепер трохи історичне. Може Вам буде мати якусь вартість, з діаспорного життя.”

Кожен значок містить специфічну інформацію та потребує ретельного опрацювання. Організаторами Проекту було прийняте рішення передати всі одержані від П. Яр. Пясецького значки до фондів Інституту досліджень бібліотечних мистецьких ресурсів Львівської національної наукової бібліотеки України ім. В. Стефаника.

Андрій Салюк – Голова Ради ЛОО Укр.ТОПІК, передає збірку значків П. Яр. Пясецького працівнику ЛННБ України ім. В. Стефваника Роману Голію

Про подальшу долю цієї збірки працівник ЛННБ України ім. В. Стефаника Роман Голій розповів, що після присвоєння інвентарних номерів кожний предмет стане доступним дослідникам, які матимуть змогу ознайомитись з ними у фондах Бібліотеки.

Ці матеріали сприятимуть дослідженню історії та життя української діаспори у США, можуть бути використані при підготуванні виставок, написанні наукових статей та укладанні каталогів.

5 Вересня 2019

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *