20 років тому Львів прийняли до Світової спадщини ЮНЕСКО

5 грудня 1998 року, на 22-й конференції Комітету Світової спадщини ЮНЕСКО (30.11.2018-05.12.2018), у японському місті Кіото, Львів прийняли до Світової спадщини ЮНЕСКО.

ЮНЕСКО – Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури, (англ. United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization, UNESCO), а зокрема – Комітет Світової спадщини (ідентифікаційний номер 865 – Ансамбль історичного Центру) визнав відповідність міста Львова наступним критеріям:

Організація Об’єднаних Націй з питань освіти, науки і культури

(ii) – Завдяки своїй структурі та архітектурі Львів є видатним прикладом поєднання архітектурних і художніх традицій Східної Європи з містами Італії та Німеччини;

(V) – Політична та комерційна роль Львова привертала до нього увагу багатьох етнічних груп з різними культурними і релігійними традиціями, які становили різноманітні та все ж взаємопов’язані громади у місті, свідчення чого ми і зараз можемо знайти серед сучасних міських краєвидів.

З нагоди 20-ліття прийняття Львова до Світової спадщини ЮНЕСКО «Проект збереження друкованої культурної спадщини», створений Львівською обласною організацією Українського товариства охорони пам’яток історії та культури, представляє документи та матеріали, що внесено до каталогу Проекту. Вся ця література об’єднана тематикою міста яке свого часу називали «Перлиною посеред Раю» та «Галицьким Вавилоном». Видання здійснили свою подорож із Сполучених штатів Америки завдяки доброчинцям та при сприянні компанії “Meest-America Inc.”.

Список видань “20-ліття прийняття Львова до Світової спадщини ЮНЕСКО” внесених до каталогу “Проекту збереження друкованої культурної спадщини”

Впродовж багатьох століть саме книги були основними джерелами знань. У родинах українських емігрантів зберігалось друковане слово видане на рідній українській землі, у містах Європи, Канади та Сполучених Штатів Америки. Література видана у Львові та Києві у середині ХХ ст., фотоальбоми, путівники по музеях, туристичні путівники  – усе це давало змогу людям різних поколінь порівняти або наскільки змінилось «місто моєї молодости», або вперше ознайомитись з містом батьків та дідусів. Бодай у спогадах ще і ще раз пройтись знайомими вулицями обабіч будівель, які навіювали відчуття юності. Почитавши «новітню історію» пригадати «Вулиці старовинного Львова», полинути до «Львівської братії» та пам’ятати «Наш Львів».

Видання різні не лише за стилістикою, мовою та місцем видання. У них відображено всі ті критерії завдяки яким Комітет Світової спадщини визнав гідним включити Львів до Світової спадщини.

Завдяки тим хто зберігав українське слово, пропагував Львів та його неповторність іншими мовами, видавав спогади, пам’ятав про неповторне міське середовище, часткою якого свого часу був сам, ми можемо сьогодні пишатись тим що «Історичний центр Львова» став другою пам’яткою Світової спадщини на теренах України. Зберігши у фотографіях та творах мистецтва архітектурні та мистецькі традиції, пропагуючи їх у літературі, всі вони – автори, редактори, видавці – зробили спільний внесок для того щоб місто Львів наблизити до надбання усього людства.

Як свідчить представлена література, попередні покоління зробили все від них залежне, щоб в 1998 році гідно оцінили Львів. На сьогодні, як і для прийдешніх поколінь, постає нове і не менш важливе завдання – Держава, а це в першу чергу її громадяни, українська спільнота, разом із внесенням до Списку Світової спадщини взяли на себе зобов’язання щодо збереження об’єктів Світової культурної спадщини. Важливо пам’ятати, що, одержавши спадщину, її слід зберегти, зробити все можливе, щоб примножити та передати не ушкодженою прийдешнім поколінням. Краса та історія Львова повинні не лише чарувати туристів з усього світу, а й спонукати досягнути головної мети списку Світової спадщини – зробити відомими та захистити об’єкти, які є унікальними. Щоб потім не довелось пригадувати народну мудрість: «Маємо не бережем – втративши жалкуємо.»

P.S. Підбірка видань з нагоди 20-ліття прийняття Львова до Світової спадщини ЮНЕСКО представлена у розділі “Нові надходження”.

4 Грудня 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *