Науково-практичний семінар «Інноваційні методи збереження інтелектуальної спадщини української еміграції»

 

Представники Проекту збереження друкованої культурної спадщини,  на запрошення Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університету «Львівська політехніка» та Інституту журналістики і масової комунікації Класичного приватного університету (м. Запоріжжя), стали учасниками науково-практичного семінару «Інноваційні методи збереження інтелектуальної спадщини української еміграції».

Презентація електронної бібліотеки «Diasporiana», у часі семінару, була своєрідним осердям довкола якого розгорнулось обговорення проблематики збереження друкованої спадщини української діаспори. Присутні мали змогу познайомитись з засновником та ідеологом проекту «Diasporiana» Олегом Богуславським.

 

 

 

Його приватна ініціатива стала унікальною українською електронною бібліотекою, яка розкриває тисячам дослідників та зацікавленим особам в усьому світі надбання української діаспори. З 2011 року повнотекстові електронні копії друкованих документів, що зберігаються у фондах бібліотек та інших закладах культури, приватних колекціях, надають можливість не лише знайомитись із виданнями але й зберігати інтелектуальну спадщину та водночас запобігати фізичній втраті документів.

 

 

Присутні з зацікавленням ознайомились із досвідом збереження друкованої спадщини представленим головним архівістом Центрального державного архіву зарубіжної україніки (м. Київ) Надією Лихолоб та директором Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» (м. Львів) Русланом Забілим.

Про стан збереження та репертуар діаспорної літератури у книгозбірнях учасників семінару ознайомили директор Львівської обласної універсальної наукової бібліотеки Іван Сварник та директор Науково-технічної бібліотеки Львівської політехніки Андрій Андрухів.

Присутні висловили своє бачення перспективи створення в Україні єдиної бази електронних цифрових бібліотек. Визнано було, що представлені іноваційні методи збереження інтелектуальної спадщини мають сприяти молодому поколінню українських дослідників та науковців у залученні громадських й приватних ініціатив до державних та міжнародних програм. Водночас, була звернута увага на те, що діаспорна література окрім матеріальної та культурної цінності містить великий потенціал для нових наукових досліджень – аналізу та розкриття інформації про авторів, видавництва, ілюстраторів, про фондоутворювачів оцифрованих збірок і колекцій так і їх фондоутримувачів.

 

 

Учасники Проекту збереження друкованої культурної спадщини висловлюють щиру вдячність директору Міжнародного інституту освіти, культури та зв’язків з діаспорою Національного університуту «Львівська політехніка» Ірині Ключковській, заступнику директора – Андрію Яціву та всій команді МІОКу за розпочатий діалог про збереження друкованої спадщини української діаспори, актуалізації питань дослідження історії, діяльності української еміграції та поширення цих знань у суспільстві.

8 Листопада 2018

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *